Sluiten Wijn-Online en derde partijen gebruiken cookies om het bezoek en winkelen bij Wijn-Online voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van onze website gaat u hiermee akkoord. Lees meer »

Verklaring 1533

Willem van Nassau (geboren in 1533) verwierf het prinsdom na het overlijden van zijn neef René van Chalon in 1544. Willem werd prins. Willem van Nassau werd Prins Willem van Oranje-Nassau. Vader des Vaderlands…

De naam Oranje-Nassau vindt zijn oorsprong in Frankrijk, vlakbij het wijndomein van Bruno.

Willem van Oranje kende meerdere lijfspreuken. Eén ervan luidde: Saevis Tranguillus in Undis, wat zoveel betekent als “Rustig te midden van woelige baren (golven)”. Kenmerkend voor zijn karakter. Willem was vastberaden, trouw (aan zijn land) en rustig. De spreuk vindt zijn herkomst in de positie die Willem innam ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. De Tachtigjarige Oorlog leidde het ontstaan van de Nederlandse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in.

Bij de spreuk hoort ook de symboliek van De Ijsvogel. De karaktertrekken van Willem komen erg overeen met die van de ijsvogel. Een ijsvogel kan zo vastberaden wachten op eten, dat hij vast vriest. Volgens de overlevering bouwt een ijsvogel zijn nest in de steile wand valk boven het water (golven). De ijsvogel leeft naar de lijfspreuk van Willem van Oranje. Het is dan ook niet vreemd dat de ijsvogel veelvuldig werd aangehaald door Willem en zelfs staat afgebeeld op enkele standbeelden van Willem, waaronder die op Het Plein in Den Haag voor paleis Soestdijk. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is de symboliek van de ijsvogel door Koningin Wilhelmina weer naar boven gebracht.

Het beestje (in de Griekse mythologie bekend als Alkyone of Ceyx, dochters van Aeolus, de god van de wind). De ijsvogel komt voor in Nederland en Frankrijk, Italië en Spanje.

De kleuren van de ijsvogel, oranje-wit-blauw, zijn ook de kleuren van het Prinsdom Orange. De Koninklijke Oranje kleur vindt zijn oorsprong bij het Prinsdom Orange. De Prinsenvlag, de vlag van Nederland tijdens De Opstand in de Tachtigjarige Oorlog, is ook Orange-blanc-bleu. Oftewel Oranje-Blanje-Bleu.

< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol
Wijn-Online bestelt direct bij de wijnboer en heeft geen winkels. Doordat wij alle bestellingen bundelen, kunnen wij scherp inkopen en betaalt u geen geld aan tussenhandel en marketingbudgetten. U betaalt een normale prijs voor goede kwaliteitswijnen die direct vanaf de wijngaard bij u thuis wordt afgeleverd.